Čokoládový koláč z červené řepy
Červená řepa zaznamenává v poslední době velký úspěch, a to nejen jako příloha do salátů či k masu, ale i jako pomocník pro sladké pečení. Tato zelenina má kromě sytě rudé barvy také řadu pozitiv. Příznivě ovlivňuje zrak, imunitu a činnost žaludku. Naše pleť její zařazení do jídelníčku také ocení – bude po ní pružná a zářivá.
Recept na čokoládový koláč z červené řepy rozhodně stojí za vyzkoušení, je totiž kromě výborné chuti i mimořádně zdravý. Na své si přijdou i příznivci veganské stravy – koláč totiž neobsahuje žádné živočišné produkty, takže si jej mohou dopřát opravdu všichni!
Co budeme potřebovat na přípravu:
- 230 g nakládané červené řepy (slít a nechat okapat)
- 70 ml olivového oleje (lze použít i jiný olej dle chuti)
- 640 g hladké špaldové mouky
- 100 g třtinového cukru (případně jiného sladidla)
- 30 g holandského kakaa
- 50 g čokolády s obsahem 70 % kakaa
- 100 ml vody nebo rostlinného mléka
- ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžičky sody
- Kokos na vysypání formy
- Ovoce a čokoládu na dozdobení
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Červenou řepu rozmixujeme zcela do hladka. Postupně do ní zamícháváme všechny mokré ingredience. Do vzniklé směsi pak pomalu přimícháme i všechny suché přísady. Těsto pořádně promícháme a vyšleháme.
Formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Nalijeme těsto a vložíme do trouby. Pečeme přibližně 50-60 minut. Průběžně kontrolujeme zapíchnutím párátka – pokud je po vytažení čisté, koláč je hotový. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a dozdobíme ovocem a čokoládou.
Dobrou chuť!
Zdroj: Čokoládový koláč z červené řepy