Lehký banánový koláč
Prázdniny se sice chýlí ke konci, ale léto pokračuje dál. Přesto na mnohé z nás však už začínají lézt podzimní chutě a místo zmrzliny tak v těchto dnech máme tendenci sáhnout spíše po nějakém dobrém zákusku. Tento lehký banánový koláč v sobě perfektně spojuje právě léto a podzim. Dopřát si ho můžete ať už venku prší nebo praží slunce – a navíc je úžasně lehký na přípravu.
Banány jsou pro většinu lidí oblíbeným ovocem, a to z dobrého důvodu: jsou totiž skvělým zdrojem vitamínů, obsahují draslík, podporují imunitní systém a působí proti depresím. Skvěle se hodí do pečení. A pozor! Tento koláč si můžete s klidným srdcem dopřát i pokud jste zrovna v tréninku. Jistě s jeho pomocí budete podávat ještě lepší výkony.
Co budeme potřebovat?
- 3 banány
- 1 vejce
- 200 ml rostlinného mléka
- 1/2 hrnku medu
- 1/2 hrnku másla
- 1 větší hrnek ovesných vloček
- skořici
- kypřící prášek do pečiva
Postup
Troubu si předehřejeme na 180-200°C.
Banány rozmačkáme vidličkou a postupně přimícháme ostatní suroviny. Ideální je, pokud si máslo předem roztopíme a med je tekutý, ingredience se pak snadněji spojí. Těsto pořádně promícháme a nalijeme do připravené formy – lze ho použít i jako těsto na muffiny.
Pečeme asi 45 minut. Po upečení necháme chvilku vychladnout a poté podáváme. Koláč skladujeme v lednici.
TIP: Pokud byste si koláč chtěli připravit ve veganské verzi, jednoduše místo másla a vajec použijte jablečné pyré a med nahraďte sirupem z agáve nebo jiným sladidlem.