Veganský makový koláč s tofu tvarohem
Mák je oblíbenou přísadou do pečení i vaření každé české hospodyňky už od dávných dob – a z dobrého důvodu. Tato černá zrníčka se svou specifickou oříškovou chutí jsou plná železa a hořčíku. Dokonce ho v sobě mají víc než mléčné výrobky.
Přinášíme vám recept na lahodný lehký koláček, který si bez výčitek budete moci dopřát třeba k odpolední kávě. Nejen že je doslova nabitý zdravými přísadami, ale vychutnat si ho mohou i vegani.
Co budete potřebovat?
korpus:
- 150g ovesných vloček
- 155g cukety
- 10g chia semínek
- 50g máku
- 50g třtinového cukru (lze nahradit sirupem z agáve, stévií a jinými sladidly)
- 20g lískových oříšků
- 2 čajové lžičky skořice
- 1 balení kypřícího prášku
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 25 g hořké čokolády s obsahem kakaa 90%
- 2 polévkové lžíce arašídového másla
- 200 ml kokosového mléka (lze použít jakékoliv rostlinné mléko nebo i vodu)
- 10 g lněných semínek
- kokosový olej na vymazání formy
- strouhaný kokos na vysypání
tofu tvaroh:
- 180 g bílého tofu
- 1 čajová lžička kakaa
- 80 ml kokosového mléka
něco navíc:
- 250g jahod
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Začneme tím, že si cuketu nastrouháme na jemno a ovesné vločky umeleme do hladké mouky. Mák lze dle chuti umlít, nebo jen na chvilku přidat do mixéru k ovesným vločkám. Poté si rozpustíme arašídové máslo a postupně všechny suroviny smícháme dohromady. Pokud je těsto příliš husté, vmícháme trochu vody, doku nezřídne.
Formu si vysteleme papírem na pečení a boky pomažeme kokosovým olejem a vysypeme strouhaným kokosem. Poté vlijeme zpracované těsto a dáme do vyhřáté trouby péct zhruba na 40 minut.
Zatímco se korpus peče, připravíme si tofu tvaroh. Bílé tofu rozmixujeme a postupně k němu přiléváme rostlinné mléko. Dále mixujeme, až vznikne hladká, kompaktní hmota. Poté vmícháme kakao.
Korpus po upečení potřeme tofu tvarohem a na vrch pokládáme jahody. Společně necháme vychladnout.
A můžeme podávat!